Grattis din gamla skata

Det är fredag den 13e och vad kan vara mer passande än att ta tillfället i akt att hylla en gammal legend? Det är idag 111år sedan den tidiga skräckens mästare Alfred Hitchcock föddes inte allt för långt här ifrån, närmare bestämt i London. Hitchcock blev 81år gammal innan han 1980 avled bland gräddan i Bel Air, USA.

Egentligen tycker jag det är fel att kalla Hitchcock en skräckmästare, även om jag inte på något sätt vill förringa honom denna titel. Många har sett klassikerna Psycho, Fåglarna med flera legendariska filmer men man ska inte glömma att han främst var författare av böcker och kortare noveller. Jag har läst flertalet av hans samlingar med kortare verk och dessa borde snarare kallas thrillers istället för skräck. Vissa av dem går rent av än längre bort och borde klassas till deckare.

Oavsett vart man vill klassa in Hitchcock får man erkänna hans odödliga storhet. Han skrev allt från långa böcker och manus till tidningspublicerade noveller som får plats på en boksida, med varierade teman och allt från klassisk dramaturgi till berättelser med en skruvad twist på slutet. Det är denna variation och tillgivenhet till skapandet som verkligen gör honom till en legend.Vilken är din favorit Hitchcock historia?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0