T6: Tänt var det här!

Med den uppkommande knarkfilmen Enter the Void har jag tagit en blick i backspegeln för att leta upp de bästa, roligaste och mest chockerande filmerna inom ämnet. Vissa kan ses som knarkglorifierande på grund av sin humor, men man får inte glömma att de lever tragiska liv som i slutändan inte är något som helst att eftertrakta. Denna lista har alltså temat Påtända filmer.

6] Go!
Go! är en väldigt annorlunda film inom den kriminella genren, främst för att personerna den kretsar kring är så unga. Den allra största chocken kommer av att se Katie Holmes i den här typen av film, och att hon verkligen lyckas leverera i den. Filmens handling kretsar kring ett flertal ungdomars öden som på bizarra vis vävs samman, således är Go! en ungdomsversion av Pulp Fiction. Go! går in på en sjätteplats.

5] Kids
De är unga och dumma, fast i den amerikanska förorten med alkohol och droger samt inget vettigt att göra. Det hela banar väg för att det en dag kommer gå riktigt snett. Kids är egentligen en lågbudget film som fick förvånansvärt stor uppmärksamhet, främst i USA, mycket beroende på reggisören Larry Clarks framträdande i David Letterman. Han var så påtänd i direktsändningen att han inte förstod den enklaste fråga. Letterman avslutade intervjun med att säga: "I'm going to tell you something I've never told a guest before. Go back to your hotel and take a long, cold shower." Kids kan med andra ord ses som ett varnande exempel, skapat av någon som verkligen sett droglivets baksida. Kids är inte lika mogen som övriga filmer och når därför inte mer än en femteplats.

4] Fear and Loathing in Las Vegas
Det finns vissa filmer jag aldrig tröttnar på att se på grund av en lite udda faktor och Fear and Loathing in Las Vegas är en av dem. Det som gör denna knarkfilm så unik för mig är att jag sett den flertalet gånger, tycker den är riktigt bra men kan aldrig lägga på minnet vad den egentligen handlar om. Det är som om även jag är i ett påverkat töcken när jag ser den. Fear and Loathing in Las Vegas vinner ingen jackpot men hamnar ändå fyra på listan.

3] Pulp Fiction
Tarantinos kultklassiker som lagt en ny grund för hur filmskapande kan utföras. Kritiker sågade filmen Det stora tågrånet på grund av dess tidshopp och man kan fråga sig vad dessa människor hade sagt om Pulp Fiction. Flertalet storskådespelare som Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, John Travolta, Tim Roth med flera springer om varandra och ställer till med ett förödande kaos som inte lämnar någon oberörd. Med knark, våld och svordomar så att öronen blöder är det inget påhitt att Pulp Fiction förtjänar minst en tredjeplats.

2] Requim for a Dream
Requim for a Dream väckte stor debatt när den kom ut. Det är en av de mest chockerande och obehagliga filmer man kan se, men är på det sättet mycket bra då den är avskräckande. Det är inte bara handlingen utan även den stundtals surrealistiska filmatiseringen som gör att man får en tripp rakt ner i helvetets eldar. Jag mådde så dåligt av denna film att jag inte kommer se den en andra gång, däremot hamnar den på en andra plats.

1] Trainspotting
"Danny Boyle, oh, Danny Boyle. The pipes, the pipes are calling." Vid första inblick kan Danny Boyles mästerverk Trainspotting verka drogglorifierande, men man skall inte låta sig luras. Filmen vinklar, likt många andra, ett gäng pundare som först verkar leva livet innan man får insikt i hur de egentligen har det. Det hela ger en känsla av deras egen självförnekelse för sitt förfall innan verkligheten och dess följder hinner ikapp dem. Trainspotting kryddar dock sin totala tragedi med en stor portion humor och en ytterst välskriven dialog. Trainspotting är en film som bjuder på det mesta och tuffar därför in högst upp på denna lista av misär.Vilken är den bästa "knarkfilmen" enligt dig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0